24ωρη Γραμματεία Ιατρείου 210 6994954

 

Ο χρόνος επιφέρει στο πρόσωπο απώλεια στήριξης και χαλάρωση των ιστών με δημιουργία περίσσειας δέρματος, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται απώλεια όγκου των μαλακών μορίων που έχει σαν αποτέλεσμα την χαρακτηριστική εικόνα της χαλάρωσης.

Σε πρώιμα στάδια και όπου η περίσσεια του δέρματος και η απώλεια στήριξης είναι σχετικά μικρή, η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπική αναπλήρωση και αύξηση  του όγκου σε επίκαιρα σημεία αποκαθιστώντας τις αναλογίες και τη νεανική εμφάνιση του προσώπου.

Η πρακτική αυτή που ονομάζουμε και ογκομετρικό facelift αποτελεί μια επιτυχημένη λύση σε αρκετές περιπτώσεις με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα γίνει προσεκτική εκτίμηση και επιλογή των περιστατικών.

Ο τρόπος αύξησης μπορεί να επιτευχθεί με ενέσιμα εμφυτεύματα με βάση το υαλουρονικό οξύ ή τον υδροξυαπατίτη που όμως απαιτούν περιοδική επανάληψη αλλά έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της ευκολίας στην εφαρμογή με μηδενικό χρόνο αποθεραπείας. Εναλλακτικά ή μεταφορά λιπώδους ιστού δίνει πιο σταθερά αποτελέσματα στο χρόνο και παρέχει το πλεονέκτημα της ευεργετικής δράσης των μεταφερομένων βλαστοκυττάρων προσφέροντας ταυτόχρονα βιολογική ανανέωση.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι τεχνικές της τοποθέτησης ενέσιμων εμφυτευμάτων έχουν εξελιχθεί χάρις στην χρήση νέων ειδικά σχεδιασμένων πολύ λεπτών ατραυματικών κανουλών μιας  χρήσεως με αποτέλεσμα την ανώδυνη και χωρίς μώλωπες εφαρμογή. Με μια άλλη προσέγγιση του προβλήματος, η διαδερμική τοποθέτηση ειδικού τύπου απορροφήσιμων στηρικτικών νημάτων (threading) μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το αποτέλεσμα μιας μη επεμβατικής ανόρθωσης προσώπου και να απομακρύνει την ημερομηνία μιας χειρουργικής διόρθωσης. Μια τέτοια εφαρμογή γίνεται ανώδυνα με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και χωρίς την ανάγκη παραμονής  στο σπίτι.

Ισως εξ ίσου σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το πρόσωπο που ενηλικιώνεται είναι η απώλεια κολλαγόνου και ελαστικών ινών καθώς και η εμφάνιση συνήθως αγγειακών ή μελαγχρωματικών αλλοιώσεων που πρακτικά μεταφράζεται σε υποβάθμιση της ποιότητας του δέρματος με την εμφάνιση χαλάρωσης, πτυχώσεων, μικρών ή μεγάλων ρυτίδων καθώς και διάχυτης ή περιορισμένης ερυθρότητας.

Με βάση τη σύγχρονη τεχνολογία μια πληθώρα εφαρμογών με μηχανήματα Laser, ραδιοσυχνοτήτων, υπερήχων ή παλμικού φωτός είναι διαθέσιμες και έρχονται να προσφέρουν λύσεις στο χώρο της ιατρικής αισθητικής. Στόχος είναι η κινητοποίηση των κυττάρων του δέρματος με απώτερο σκοπό τη δημιουργία συνθηκών ανανέωσης και περιορισμένης σύσφιξης ή η επιλεκτική φωτοθερμόλυση για την εξάλειψη μελαγχρωματικών ή αγγειακών βλαβών.

Στη ίδια φιλοσοφία εντάσσονται και όλες οι μέθοδοι που βασίζονται στην ελεγχόμενη υποδόρια υπερθέρμανση των ιστών με σκοπό την αναδιάταξη των ινών του κολλαγόνου και την αποκατάσταση της χαμένης σφριγηλότητας.

Τέλος οι βιολογικές θεραπείες που βασίζονται στην χρησιμοποίηση των μηχανισμών του ίδιου μας του σώματος για ανάπλαση και αποκατάσταση, όπως οι αυξητικοί παράγοντες και τα βλαστοκύτταρα αποτελούν νεότερα και πολλά υποσχόμενα όπλα  στη μάχη ενάντια στη γήρανση.

Χειρουργική ανόρθωση προσώπου
Το face lift έχει απόλυτη ένδειξη όταν η χαλάρωση των ιστών είναι τέτοια ώστε να απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση και αφαίρεση του δέρματος που πλεονάζει. Η χαλάρωση αποτυπώνεται χαρακτηριστικά  στην περιοχή του λαιμού και από την στιγμή που είναι σοβαρή η χειρουργική διόρθωση αποτελεί συνήθως  επιλογή.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για το facelift

 • Ποια είναι σήμερα η σύγχρονη τάση στα face-lift;

Σήμερα αποφασίζουμε ένα Face Lift όταν οι μη επεμβατικές μέθοδοι έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους και το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλο τρόπο. Το face lift έχει απόλυτη ένδειξη στην χαλάρωση και αφορά στην αποκατάσταση των ιστών στην αρχική τους θέση χωρίς στην ουσία να χρειάζεται ιδιαίτερη έλξη του δέρματος. Επίσης σε ένα πρόσωπο μας απασχολεί η απώλεια όγκου λόγω ατροφίας του λίπους. Όταν υπάρχει, μπορούμε να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα με προσθήκη λίπους που παίρνουμε από άλλο σημείο του σώματος.

 • Πολλοί συσχετίζουν το λίφτινγκ με την όψη ενός τραβηγμένου προσώπου. Τι προκαλεί αυτή την εμφάνιση;

Η εικόνα ενός τραβηγμένου προσώπου είναι η εικόνα που δεν θα έπρεπε να βλέπουμε μετά από μια τέτοια επέμβαση. Μπορεί να οφείλεται σε τεχνική που βασίζεται στην υπερβολική έλξη του δέρματος και όχι στην αποκατάσταση των υποκείμενων ιστών, κάτι που στην εποχή μας θεωρείται παρωχημένο, ενώ για κάποιες περιπτώσεις είναι ο τρόπος που τοποθετείται η τομή μπροστά από το αυτί αλλοιώνοντας σταθερά ανατομικά στοιχεία. Όπως και να έχει είναι καθαρά θέμα τεχνικής  που ένας έμπειρος χειρουργός γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει.

 • Τι ακριβώς συμβαίνει με την γραμμή της τριχοφυΐας;

Η γραμμή τριχοφυΐας αποτελεί ένα σταθερό ανατομικό στοιχείο που πρέπει σεβόμαστε. Οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην τελική εικόνα του προσώπου και να το κάνει να φαίνεται αφύσικο. Στους άνδρες το πρόβλημα περιπλέκεται μια και η γραμμή αυτή επεκτείνεται προς τα κάτω  και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει το άτριχο διάστημα μεταξύ φαβορίτας και αυτιού να μηδενιστεί. Επίσης όταν υπάρχουν ουλές πίσω από τα αυτιδεν πρέπει να είναι εμφανείς.

 • Ποια μέρη του προσώπου αφορά το λίφτινγκ και τι ονομάζουμε mini Lifting;

Περιλαμβάνει το μέσο πρόσωπο και το λαιμό. Η ανόρθωση μετώπου- φρυδιών διορθώνει τη χαλάρωση από τη γωνία του ματιού και πάνω. Η ανόρθωση του μετώπου δεν αφορά όλους τους ασθενείς που υπόκεινται σε λίφτινγκ προσώπου και στις μέρες μας πολλά από τα προβλήματα αυτής της περιοχής αντιμετωπίζονται με άλλες μη επεμβατικές μεθόδους. Το μίνι-λίφτινγκ είναι όρος που καθιερώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Συνήθως με τον όρο αυτεννοούμε τη διαδικασία που σκοπό έχει να διορθώσει τις παρειές, το μέσο πρόσωπο και την κάτω γνάθο. Πρόκειται για τα lifting των μικρών τομών πι γνωστά σαν MACS Lift που στις διάφορες παραλλαγές τους μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες ανόρθωσης ενός προσώπου με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο και γρήγορη ανάρρωση δίνοντας  εξαιρετικά καλά αποτελέσματα.

 •  Πόσο χρόνο χρειάζονται οι ασθενείς μέχρι να επιστρέψουν στις κανονικές τους ασχολίες μετά από ένα το λίφτινγκ προσώπου;

Το δεκαήμερο είναι για τις περισσότερες περιπτώσεις αρκετό διάστημα  για αποθεραπεία. Ένα σχετικό οίδημα πάντως θα παραμείνει και  χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο για να εξαλειφθεί τελείως.  Οι αθλητικές δραστηριότητές επαναλαμβάνονται στις τρείς εβδομάδες.

 • Πότε πρέπει να υποβάλλεται κανείς σε λίφτινγκ προσώπου και είναι καλύτερα να ξεκινάει νωρίς;

Σήμερα θεωρούμε ότι ένδειξη για μια τέτοια επέμβαση είναι η χαλάρωση των ιστών. Αύτη συμβαίνει σε διαφορετικό χρόνο για κάθε άτομο. Δεν υπάρχει συνεπώς χρονικό όριο για μία επέμβαση και φυσικά εξαρτάται πάντα από τις ανάγκες  του καθενός. Παρόλα αυτά, είναι καλύτερα να γίνει το λίφτινγκ όταν οι ιστοί είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.  Όσο καλύτερο είναι το υλικό με το οποίο εργαζόμαστε τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα σε όψη και διάρκεια. Ιδανικά, είναι καλύτερα η επέμβαση να γίνεται όταν τα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα είναι ακόμα υψηλά.

 • Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα ενός λίφτινγκ προσώπου;

Από τη στιγμή που θα κάνετε το λίφτινγκ, η εικόνα σας θα είναι για όλη σας τη ζωή καλύτερη απ’ αυτή με την οποία σας είχε προικίσει η φύση. Δέκα χρόνια μετά την επέμβαση δεν θα φαίνεστε το ίδιο καλά καθώς το δέρμα συνεχίζει να γερνά. Θα δείχνετε όμως καλύτερα απ’ ότι αν δεν το είχατε κάνει.

 • Τι είδους αναισθησία απαιτείται για ένα λίφτινγκ προσώπου;

Το lifting μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη  ή γενική αναισθησία. Μια γρήγορη γενική νάρκωση είναι πιο ξεκούραστη και ασφαλής. Οι ασθενείς μπορούν να ξυπνήσουν μόλις λίγα λεπτά αφού ολοκληρωθεί η επέμβαση και τις περισσότερες φορές να επιστρέψουν στο σπίτι μετά από λίγες ώρες.

 • Πόσο επώδυνο είναι να υποβληθεί κανείς σε μια επέμβαση ανόρθωσης προσώπου;

Το facelift δεν θεωρείται και δεν είναι επώδυνη επέμβαση.

 • Πόσος είναι ο χρόνος για μια επέμβαση ανόρθωσης προσώπου;

Εξαρτάται από το πρόβλημα και τον χειρουργό. Ένας μέσος χρόνος είναι μεταξύ 2 και 3 ωρών.

 • Ποιος είναι ο ρόλος των βλαστοκυττάρων στις επεμβάσεις αυτού του είδους;

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει lifting που να βασίζεται στη χρήση βλαστοκυττάρων, παρόλο που ελπίζουμε ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να βοηθήσουν στην ανανέωση των ιστών και την προσθήκη όγκου. Τα βλαστοκύτταρα δίνουν υποσχέσεις για το μέλλον και είναι βέβαιο  ότι θα χρησιμοποιηθούν αρκετά στην ανανέωση προσώπου στα επόμενα χρόνια

 • Ένα Face lift μας απαλλάσσει από την ανάγκη άλλων μη επεμβατικών θεραπειών

Η χειρουργική ανόρθωση του προσώπου αντιμετωπίζει τη χαλάρωση και όχι την ποιότητα του δέρματος. Συνεπώς συμπληρωματικές θεραπείες που αποσκοπούν στην αποκατάσταση, βελτίωση και διατήρηση της ποιότητας του δέρματος είναι συμπληρωματικές και σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητες.