24ωρη Γραμματεία Ιατρείου 210 6994954

Η μαζική και απότομη απώλεια βάρους έχει σαν συνέπεια δραματικές αλλαγές στην σωματική εικόνα με κύριο αποδέκτη το δέρμα καθώς ο όγκος του σώματος μειώνεται σε βαθμό που να μην ακολουθείται από αντίστοιχη προσαρμογή του δέρματος που εμφανίζει σημαντική και μη αναστρέψιμη χαλάρωση.

Ο βαθμός προσαρμογής του δέρματος στην καινούργια κατάσταση εξαρτάται από το μέγεθος της απώλειας του όγκου του λιπώδους ιστού, την ελαστικότητα ή αλλιώς ικανότητα προσαρμογής και τελικά από την ηλικία.

Από την ηλικία επίσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ποιες περιοχές θα επηρεαστούν εμφανίζοντας μη αναστρέψιμη χαλάρωση. Σε μικρότερες ηλικίες οι περιοχές της κοιλιάς και του στήθους ενώ σε μεγαλύτερες συμπεριλαμβάνονται τα άκρα και το πρόσωπο.

Όποιες και εάν είναι οι ανάγκες για πλαστική αποκατάσταση, με βάση τα διεθνώς αποδεκτά δεδομένα οι επεμβάσεις αυτές θα πρέπει να προγραμματίζονται τουλάχιστον δώδεκα με δέκα οκτώ μήνες από το βαριατρικό χειρουργείο και αφού έχει εξασφαλιστεί σταθερό σωματικό βάρος τους τελευταίους 3 μήνες. Η όλη διαδικασία της μαζικής απώλειας βάρους είναι επίπονη και τραυματική και η επόμενη φάση που είναι η αισθητική αποκατάσταση οφείλει να ξεκινήσει όταν οι συνθήκες είναι ασφαλείς. Πρακτικά το BMI πρέπει να φθάσει στο επιθυμητό όριο, οι διατροφικές συνήθειες να έχουν παγιωθεί και η ψυχική ισορροπία από το σχετικό shock αποκατασταθεί. Έτσι και μόνο, έχοντας βάλει σαφείς και ρεαλιστικούς στόχους μπορεί κανείς να προχωρήσει.

Η επιλογή προτεραιοτήτων και η πιθανότητα συνδυαστικών επεμβάσεων είναι ένα θέμα που πρέπει πάντα να συζητείται με τον πλαστικό χειρουργό και καθοριστικό παράγοντα την ασφάλεια της διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης Πλαστική χειρουργική μετά από μαζική απώλεια βάρους.

Leave a reply