24ωρη Γραμματεία Ιατρείου 210 6994954

Μπότοξ

Μπότοξ (Botox/Dysport)

Το μπότοξ (Botox / Dysport) είναι η δημοφιλέστερη μη επεμβατική σε παγκόσμιο επίπεδο θεραπεία με εκατομμύρια εφαρμογές ετησίως.

Αντίθετα με τα προϊόντα εκείνα που χρησιμοποιούνται σαν ενέσιμα εμφυτεύματα μόνιμα ή προσωρινά, η βοτουλινική τοξίνη (μπότοξ) δεν γεμίζει άμεσα τις ρυτίδες, αλλά δρώντας επάνω στις μυϊκές ομάδες που τις προκαλούν, τις εξουδετερώνει ενεργώντας όπως ακριβώς ενεργεί ευεργετικά ο ύπνος χαλαρώνοντας το πρόσωπό μας και απαλύνοντας τις εκφράσεις μας.

Η μέθοδος του μπότοξ επίσης μπορεί να προλάβει τη δημιουργία των ρυτίδων στην γέννησή τους ιδιαίτερα σε εκείνα τα άτομα που έχουν έντονη έκφραση στην περιοχή του μετώπου και των βλεφάρων.

Βασικό μειονέκτημα του μπότοξ είναι ότι για τη διατήρηση του αποτελέσματος απαιτείται επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου δύο φορές το χρόνο).

Ωστόσο οι ενέσεις μπότοξ συνδυάζονται αρμονικά με πληθώρα άλλων θεραπειών αισθητικής ιατρικής δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα.

μποτοξ-botox-dysport

Στόχος του μπότοξ είναι όχι ένα παγωμένο και ακίνητο πρόσωπο αλλά ένα φυσικό αποτέλεσμα χωρίς ρυτίδες και με νεανικότερη έκφραση.

Το τελικό αποτέλεσμα μετά από μία συνεδρία μπότοξ εμφανίζεται σε μία περίπου εβδομάδα και οριστικοποιείται σε πάνω από δύο.

Η δραστική ουσία (αλλαντοτοξίνη τύπου Α) έχει μια δράση που μετά το τετράμηνο εξασθενεί. Τα αποτελέσματα παρόλα αυτά της θεραπείας μπορεί να είναι ορατά για αρκετές εβδομάδες μετά. Στις αρχικές εφαρμογές και εφ’ όσον επιθυμούμε μια απρόσκοπτη συνέχεια και εξέλιξη του αρχικού αποτελέσματος, τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των εφαρμογών δεν θα πρέπει να εξαντλούν το χρονικό όριο του εξαμήνου.

  • Προκαλεί τοπικά μυϊκή απραξία
  • Δρα στις ρυτίδες της έκφρασης
  • Είναι επαναλαμβανόμενη θεραπεία και αντιμετωπίζει τις ρυτίδες στο μέτωπο, το μεσόφρυο και το πόδι της χήνας, μπορεί δε να βελτιώσει τις ρυτίδες του άνω και κάτω χείλους καθώς και την εμφάνιση του λαιμού
  • Προκαλεί ανόρθωση του έξω τμήματος των φρυδιών
  • Γίνεται αφού προηγηθεί χαρτογράφηση των αναγκών του προσώπου με μια σειρά ενέσεων σε συγκεκριμένα σημεία
  • Ο συνολικός χρόνος εφαρμογής συνήθως δεν ξεπερνά τα 10’
botox
dysport

Q&A

Τι είναι η θεραπεία με μπότοξ;

Πρόκειται για μια ενέσιμη μη επεμβατική θεραπεία που στόχο έχει τη μείωση της κινητικότητας κάποιων μυών του προσώπου που προκαλούν τις ρυτίδες έκφρασης και κατ επέκταση στη μείωση ή και απάλειψη αυτών των ρυτίδων.

Πότε θα πρέπει να κάνω θεραπεία με μπότοξ;

Η θεραπεία έχει ένδειξη σε όλες τις περιπτώσεις που λόγω αυξημένης εκφραστικότητας  παρουσιάζονται έντονες ρυτίδες στο μέτωπο, στο μεσόφρυο,  στο ‘πόδι της χήνας’ και στο άνω χείλος. Η θεραπεία μπορεί να έχει και προληπτικό χαρακτήρα στις περιπτώσεις που παρατηρείται πρώιμη κινητικότητα σε νεαρότερες ηλικίες.

Πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν αργότερα κανείς  τέτοιες θεραπείες γιατί μετά από μερικές επαναλήψεις παύουν να είναι αποτελεσματικές;

Η μέχρι τώρα πολυετής εμπειρία δεν έχει δείξει κάτι σχετικό.

Είναι αλήθεια ότι πριν τα σαράντα και μετά τα ογδόντα αυτές οι θεραπείες δεν έχουν νόημα και δεν εφαρμόζονται;

Δεν παίζει ρόλο η ηλικία αλλά οι επί μέρους ανάγκες.

Αν σταματήσω να κάνω μπότοξ κινδυνεύω να δω το πρόσωπό μου να καταρρέει;

Η αλήθεια είναι ότι αν έπειτα από κάποιες συνεδρίες σταματήσει κάποιος τη εφαρμογή του Botox θα είναι για αρκετό καιρό πολύ καλύτερα από την προ της θεραπείας εποχή.

Αληθεύει ότι όλοι όσοι κάνουν μπότοξ αποκτούν ένα πρόσωπο που μοιάζει με μάσκα, είναι παγωμένο και αποκτούν διαβολική έκφραση;

Αυτό δεν είναι ούτε απαραίτητο ούτε επιθυμητό. Η σωστή και με λογική εφαρμογή μιας θεραπείας πρέπει και μπορεί να οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα φυσικό και απαρατήρητο.

Πόσο ασφαλής είναι μια τέτοια θεραπεία και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στον οργανισμό μου;

Οι θεραπείες αυτού του είδους γίνονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς κάθε χρόνο πάνω από δύο δεκαετίες. Μόνο σε μια χρονιά (2015) στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια εφαρμογές βοτουλινικής τοξίνης και η μέχρι τώρα  τεράστια εμπειρία που έχουμε αποδεικνύει το πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας

Πόσο κρατάει το αποτέλεσμα της θεραπείας;

Η διεθνής εμπειρία μας λέει ότι η πλήρης διάρκεια του αποτελέσματος μιας τέτοιας θεραπείας είναι τρεισήμισι με τέσσερεις μήνες και εφ’ όσον θέλουμε να το διατηρήσουμε και βελτιώσουμε θα πρέπει να επαναλάβουμε την θεραπεία στο πεντάμηνο.  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Χαλάρωση προσώπου

Μάτια

Τοπικό πάχος

Λαιμός