24ωρη Γραμματεία Ιατρείου 210 6994954

Η κλασσική μεσογειακή φιγούρα με την χαρακτηριστική φαρδιά περιφέρεια των γοφών σε αναντιστοιχία με το υπόλοιπο σώμα οφείλεται αναμφίβολα σε γενετικούς παράγοντες συνυφασμένους με κληρονομικότητα.

Είναι η εικόνα που αντιπροσωπεύεται από το σχήμα που έχει ένα αχλάδι και χαρακτηρίζεται από την ευρεία βάση και τη στενή κορυφή ενώ ιστορικά έχει καταγραφεί πολύ παραστατικά στην τέχνη εδώ και αιώνες με τις μορφές των κυκλαδικών και αφρικανικών ειδωλίων.

Οι γυναίκες που παρουσιάζουν πρώιμα συμπτώματα αυτού του τύπου της άτυπης κατανομής του λίπους είναι βέβαιο ότι με την πάροδο των χρόνων θα παρουσιάζουν σταδιακή και σταθερή επιδείνωση της κατάστασής τους ιδιαίτερα μετά από αυξομειώσεις του βάρους αλλά και από την επίδραση των ορμονικών αλλαγών στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σε νεαρή σχετικά ηλικία, το αποτέλεσμα αργότερα μπορεί να είναι μη αναστρέψιμο.

Πότε μια γυναίκα θα πρέπει να ανησυχεί;

  • Όταν το σώμα από την εφηβική ηλικία διαμορφώνεται με σχετική ασυμμετρία.
  • Όταν υπάρχει ισχυρό οικογενειακό ιστορικό από την μεριά της μητέρας.
  • Όταν συνειδητοποιεί ότι αντιμετωπίζει όλο και πιο συχνά  πρόβλημα στην επιλογή των ρούχων και αναγκάζεται να επιλέγει διαφορετικά μεγέθη για το επάνω και το κάτω μέρος του σώματος.

Η αντιμετώπιση

  • Η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος και η αφαίρεση του τοπικού πλεονάζοντος λίπους με λιποαναρρόφηση είναι σήμερα η μόνη αποτελεσματική και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που θα πρέπει να εφαρμόζεται σε νεαρή ηλικία αμέσως μετά την εφηβεία. Μια τέτοια ενέργεια θα αποκαταστήσει αποτελεσματικά και μόνιμα τις ασυμμετρίες του σώματος  και θα αποτρέψει δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον.
  • Στα πλαίσια της συνολικής θεώρησης του προβλήματος του σχήματος του σώματος  δεν θα πρέπει να παραβλέπει κανείς το ρόλο που διαδραματίζει το μέγεθος του στήθους σε σχέση με την περίμετρο των γοφών. Όταν συνυπάρχει μικρομαστία αυτή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυξητική μαστών προκειμένου να αποκατασταθεί η συμμετρία και η αρμονία στο σχήμα του γυναικείου σώματος.